Vitaminas D ir maistas

Ne naujiena, kad vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę. Vitaminas D padeda palaikyti normalią kalcio ir fosforo absorbciją ir įsisavinimą ir padeda palaikyti normalią kalcio koncentraciją kraujyje, kuri būtina sveikiems kaulams ir dantims. Be to, pakankamas kiekis vitamino D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.3

Suaugęs žmogus per dieną turėtų suvalgyti 49 kiaušinius arba 333 riekeles sūrio, kad gautų pakankamai vitamino D.
Iš suvartojamo maisto kiekio galima gauti tik 5–10 proc. reikalingo vitamino D*.

Jeigu trūksta vitamino D, organizmas neįsisavina su maistu gaunamo kalcio. O jeigu organizmas neįsisavina kalcio iš maisto, kalcio šaltiniu tampa kaulai. Organizmas visada ieško reikiamo kalcio kiekio ir ima jį iš ten, iš kur gali gauti. Dėl to kaulai netenka kalcio.

Vidutiniškai sveikas žmogus kasdien iš kaulų netenka apie 500 miligramų kalcio ir tiek pat jo pakeičia nauju kalciu. Kai žmogui trūksta vitamino D, kalcis pakeičiamas netinkamai, kaulai tampa silpni ir trapūs.4
Jei nepakanka vitamino D iš saulės ar maisto, galite vartoti kapsules arba purškiamus vitamino D preparatus. Vitamino D yra ir daugelyje multivitaminų kompleksų.

Kiek vitamino D reikia, priklauso nuo veiksnių, tokių kaip amžius ir sveikata. Svarbu pasikalbėti su savo gydytoju ir rasti geriausią sprendimą, kaip palaikyti optimalų vitamino D kiekį.

  1. U.S. Department of Agriculture. Agricultural Research Service. 2011. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Release 24. Nutrient Data Laboratory Home Page.
  2. British Heart Foundation. Which foods are high in vitamin D? https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/foods-high-in-vitamin-d
  3. Bernstein, A. What is vitamin D and why does the body need it? https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618
  4. What’s the Deal with Vitamin D? https://www.cuimc.columbia.edu/news/whats-deal-vitamin-d
    *Heaney RP. Vitamin D in health and disease. Clin J Am Soc Nephrol. 2008 Sep;3(5):1535-41. doi: 10.2215/CJN.01160308. Epub 2008 Jun 4. PMID: 18525006; PMCID: PMC4571146.